Eikö koirasi venyttele - olisiko aika mennä koirahierojalle? 

05.09.2021
Koirahieronta rentouttaa. Kuva: Vili Tingander
Koirahieronta rentouttaa. Kuva: Vili Tingander

Oma koirani, 3-vuotias rottweiler Nuukkis, kävi koirahierojalla ensimmäisen kerran ollessaan n. 9 kk ikäinen. Silloin oli talvi ja kevyttä lunta oli paljon. Nuukkis rakastaa juosta lumihangessa! Kuinka ollakaan, nuori koirani sai lumihankispurteista selkälihaksensa niin jumiin, että se ulvahteli oudosti tietyissä asennoissa, eikä päästänyt leikkikavereita lähelleen. En tietenkään heti ymmärtänyt, mikä sitä vaivasi tai missä se oli mahdollisesti loukannut itsensä. Kävimme eläinlääkärillä tutkimuksissa ja jopa kuvauttamassa sen lonkat ja selkä. 

Nuorikkoni sai selkälihaksensa jumiin lumihankipyrähdyksissään

Koska kuvissa ei näkynyt mitään, eläinlääkäri suositteli koirahierojalla käyntiä. Hieronta auttoi - onneksi! Toki ensimmäinen hierontakerta oli kivulias, eikä Nuukkis kyllä nauttinut siitä. Kävimme hierojalla useamman kerran ja joka kerta jumit aukesivat enemmän. Nuukkis rentoutui ja pystyi nauttimaan hieronnasta paremmin. Hieroja antoi hyvän vinkin, jota en ollut tullut ajatelleeksi aiemmin: Koiran tulisi venytellä, kun se nousee ylös. Jos se ei venyttele, sillä on todennäköisesti jumeja. Kannattaa siis tarkkailla omaa koiraa, venytteleekö se.

Jos koira ei venyttele ylös noustessaan, sillä voi olla jumeja.

Koirahieronnasta on hyötyä kaikenlaisille koirille

Täytyy myöntää, että olen vasta muutaman viimeisen vuoden aikana ymmärtänyt, että koiraa olisi syytä hieroa säännöllisesti. Koirahieronta on hierontaa siinä missä ihmistenkin hieronta, mutta koiraa hierotaan huomattavasti kevyemmin. Hieronnan myötä verenkierto vilkastuu, kuona-aineet lähtevät liikkeelle, myös mahdollisten lihasjäykkyyksien aiheuttamat virheasennot helpottavat. Jos koiralla on nivelrikko tai spondyloosi, se ei käytä kehoansa tasapainoisesti, jolloin seuraa lihasjäykkyyksiä. Hieronnasta on tässäkin tapauksessa hyötyä. Koirahieronnalla voidaan myös ennaltaehkäistä loukkaantumisia varsinkin, jos on aktiivinen urheilukoira (metsästys, veto, yms.). Myös näyttelykoira hyötyy hieronnasta: liikeradat paranevat, kun lihakset ovat notkeat. Ennen kaikkea hieronnalla avataan jumeja ja rentoutetaan koiraa.

Koirahieronta voi myös ennaltaehkäistä loukkaantumisia

Hieronta sopii niin pennuille kuin vanhoillekin koirille. Pentujen kohdalla pentua totutellaan myös ylipäätään käsiteltävänä olemiseen. Joissain tapauksissa hierontaa tulisi kuitenkin välttää. Tällaisia tapauksia ovat mm. koiran tiineys, juoksu, tarttuvat taudit ja akuutit vammat. Mikäli koiralla on kasvain, epilepsia tai sydänvaivaa, on hyvä varmistaa eläinlääkäriltä, saako koiraa hieroa.

Lissu ja Nuukkis
Lissu ja Nuukkis

Jässikkä kääpiöbullterrieri sai apua hieronnasta

Haastattelin tätä kirjoitusta varten Vili Tinganderia, joka on toiminut koirahierojana n. 1,5 vuotta. Vili tekee kotikäyntejä Tampereella, Kangasalla, Orivedellä ja Lempäälässä. Vili kävi hieromassa siskoni kääpiöbullterrieriä, 3-vuotiasta Lissua. Lissu tuli siskolleni tänä keväänä. Se on erittäin vilkas kaveri ja juoksee ja hyppii mielellään. Rotunsa mukaisesti Lissu on hyvin lihaksikas "jässikkä". 

Lissu ei pystynyt nuolemaan takapäätään, koska se ei taipunut tarpeeksi

Kiinnitimme huomiota Lissun jäykkyyteen melko pian sen tultua siskolleni. Kun Lissu makaa kyljellään, sen ylimmäinen etujalka sojottaa jäykkänä vaakatasossa taipumatta normaalisti lattiaa kohden toisen jalan päälle. Lisäksi se ei pysty nuolemaan takapäätään, koska se ei taivu. Ensin ajattelimme, että voisiko jäykkyys olla tälle rodulle tyypillistä ja ehkäpä jopa jalostuksen tulosta, mutta emme saaneet siihen selvyyttä. Koska olen käyttänyt omaa koiraani, Nuukkista, hierojalla, ajattelin, että se voisi tehdä Lissullekin hyvää. Kutsuimme Vilin hieromaan Lissua. Mielestäni on aivan loistavaa, että moni koirahieroja tekee kotikäyntejä, jolloin koiralla on tuttu ympäristö ja se voi paremmin rentoutua. Lissu nautti Vilin käsittelystä. Hieronnan jälkeen Lissu oli silmin nähden vetreämpi ja sen etujalat asettuivat makuuasennossa nyt normaalisti päällekkäin. Lissun hierontahoito jatkuu, jotta se saadaan vielä vetreämmäksi. Jatkohoito onkin yleensä suositeltavaa, jos koira on kovin jumissa.

Antaako kaikki koirat sitten hieroa itseään? 

Koirat suhtautuvat Vilin mukaan hierontaan pääsääntöisesti hyvin ja osaavat rentoutua hieronnan aikana viimeistään toisella hierontakerralla. Aluksi on toki tärkeää saada koira luottamaan vieraaseen ihmiseen. Joillakin luottamuksen saaminen vaatii pari tapaamista. Vili varaakin yleensä arkojen koirien kohdalla tutustumiseen hieman enemmän aikaa. Vili tekee vain kotikäyntejä, joten koiralla on tuttu ja turvallinen paikka koko ajan ja tämä toki helpottaa aran koiran jännitystä.

Voiko koiraa hieroa itse? Todellakin voi, sanoo Vili. Hän myös suosittelee sitä vahvasti erityisesti, jos koira on kovin jumissa ja sitä on vaikea rauhoittaa hierontatilanteessa.

Lopuksi voisi todeta, että koirahierontaa voi suositella kaikille koirille, tekeehän hieronta meille ihmisillekin hyvää! Sanoisin myös, että koirahierojalla kannattaa käyttää ennaltaehkäisevästi, eikä pelkästään vasta sitten, kun koira on jo ihan jumissa.


Kiitos Vilille haastattelusta!


www.koirahierontatingander.fi